Disleksi Nedir?
- altunarzunur
- 6 Ağu 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 18 Kas 2023
Öğrenme güçlüğü yaşıyor musunuz?
Disleksi nörolojik bir rahatsızlık olup bireyin okuma, yazma ve aritmetik becerileri ile ilgili eylemlerinde sorunlara yol açan bir öğrenme güçlüğüdür. Zeka ile bağlantılı değildir ve normal, üstün zekalı bireylerde ortaya çıkar. Öğrenme güçlükleri çoğunlukla çocukluk dönemlerinde fark edilir ve ilerleyen yaşlarda üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Disleksinin yelpazesi oldukça geniştir. Hiç okuyamama seviyesinden, harf ekleme veya çıkartma, ters çevirme, harf hece atlama şekillerde görülebilir. Disleksi sorunu yaşayan bireyler akıcı okuyamama, dikkatlerini toparlayamama ve devam ettirememe gibi güçlükler yaşarlar. .
Disleksi Belirtileri Nelerdir?
Her bireyde farklı şekillerde ortaya çıksa da yaygın olarak karşılaşılan durumlar şu şekildedir:
Okuma konusunda zorluk yaşama ve okuduklarının tamamını ya da son kısmını hatırlayamama.
Rakam ve harf simgelerini ters algılama veya heceleri tersten okuma.
Yabancı bir dil öğrenmede sorun yaşama.
Yazı yazarken sorun yaşama.
Matematik işlemlerinde zorlanma.
Kafiyeli kelimeleri anlamada zorluk.
Ritim tutma (şarkı veya melodiye eşlik etme gibi) sorun yaşama.
Sağ sol ayırt etmede sorun yaşama.
B ve D harflerini birbiri ile karıştırma.
Disleksi Neden Olur?
Disleksinin nedenleri tam olarak bilinmese de araştırmaların genelinde genetik faktörlerden kaynaklı olduğu görülmektedir. Disleksi Merkezi Sinir Sisteminde oluşan nörolojik kökenli bir rahatsızlıktır ve beynin normalden farklı yapılar ve işlevlerini içerebilir. Bu farklılıklar disleksisi olan kişilerin okuma, yazma ve aritmetik becerilerindeki sorunları açıklar. Bu farklılıklar genetik yollarla aktarılacağı gibi özellikle hamilelik ve erken bebeklik döneminde maruz kalınan toksinler veya düşük oksijen seviyesi bu sorunlara yol açabilir.
Disleksi Teşhisi
Disleksinin belirtileri genel olarak çocukların okuma yazma veya aritmetik beceriyle ilgili olduğu için disleksi tanısı genellikle çocukların eğitim hayatına başladığı ilk dönemlerde konulur. Disleksi tanısı ne kadar çabuk konulur ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa iyileşme o kadar açık ve çabuk görülür. Öğrenme güçlüğü teşhisi alanında uzman doktorlar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar tarafından konur. Bu teşhis için kesin belirli testler olmasa da belirli aşamalar izlenir ve testler uygulanır.
Disleksi Tedavisi
Disleksinin kesin bir tedavisi olmamakla beraber erken yaşlarda teşhis edildikten sonra müdahale edilmesiyle kontrol altına alınır ve gerekli eğitsel tedavilerle bireyin hayat kalitesini arttırılması mümkündür. Bu öğrenme güçlüğünün tedavisinde ilaç kullanılmaz. Genellikle terapi ve bireysel eğitim programları uygulanır. Uluslararası Disleksi Derneği (International Dyslexia Association), disleksinin üstesinden gelinebileceğini veya etkilerinin azaltılabileceğini, ancak tamamen ortadan kaldırılamayacağını bildirmektedir. Disleksi hastalarının çoğunun, tedavi süreciyle eksikliklerini üstesinden gelip bunları düzeltilebileceğini de bildirmişlerdir.
